Home Најаве [NAJAVA] [VIDEO] “Zaspanka za vojnike”

[NAJAVA] [VIDEO] “Zaspanka za vojnike”

by admin

Kulturni centar Dragica Žarkoviću Mitrovačkom dvoru će 5.11.2018. godine sa početkom u 19,00 organizovati premijeru filma „ZASPANKA ZA VOJNIKE“ za koji su po „Srpskoj trilogiji“ Stevana Jakovljevića scenario napisali Nataša Drakulić i Predrag Antonijević, kojio je i režiser filma. Glavne uloge tumače: Ljubomir Bandović, Nebojša Glogovac, Radoš Bajić, Nenad Okanović, Marko Vasiljević, Milica Mihajlović, Nataša Ninković,Tihomir Arasić i drugi.

Najavljen je dolazak glumačke i producentske ekipe, o čemu ćete naknadno biti obavešteni, kao i o terminu konferencije za medije i prijemu kod predsednika Privremenog organa Aleksandra Spirića.

Premijeru ovog filma u Kosovskoj Mitrovici Kulturni centar pod pokroviteljstvom Privremenopg organa organizuje u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, Mitrovdanskih svečanosti i gradske slave Kosovske Mitrovice.

 

“Zaspanka za vojnike” film Predraga Gage Antonijevića je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Neki od njih bili su mladići kojima je to bio prvi rat kao glavnom junaku Stevanu Jakovljeviću, tek svršenom studentu biologije.
Ovaj film je njegovo sećanje na ratne drugove, ali i sećanje na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, nad čijim grobovima cveta mali plavi cvet zaspanka.
Ova ratna drama za koji scenario potpisuju Nataša Drakulić i Predrag Gaga Antonijević premijerno će biti prikazana u Beogradu 2. oktobra, a pre toga pretpremijerno 21. septembra u Banjaluci.
Reditelj filma Predrag Gaga Antonijević rekao je film deluje kao patriotska čitanka, namenjen je i najmlađoj publici koja zna malo ili nimalo o Prvom svetskom ratu i o tome koliko je srpskih vojnika u njemu poginulo.
Veličina te žrtve kao da je izbledela kroz ovih 100 godina od kako se završio Prvi svetski rat, rekao je reditelj.
“U filmu nema psovki, grafičkog nasilja, potoka krvi, nema ni blata, uzdignuto je sve na viši nivo. To su bili divni i lepi ljudi koji su verovatno i bolji od nas, koji su izneli taj rat i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi”, kaze Antonijevic.

 

 

Слични садржај