Home Истакнуто [video | najava] FILM – „Legenda o Kolovratu“

[video | najava] FILM – „Legenda o Kolovratu“

by admin

Kulturni centar Dragica Žarković će u okviru meseca ruskog filma 12.04.2018. godine sa početkom u 18,00 i 20,00 sati organizovati projekciju ruskog akcionog istorijskog filma „Legenda o Kolovratu“.

Glavne uloge tumače: Ilja Malakov, Aleksej Serebrjakov i Aleksandar Iljin, režija Džanik Fajzijev.

 

Ulaznice po ceni od 250,00 dinara biće u prodaji 10.,11. i 12. 04. od 10 do 15 sati u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“ kod glavnog mosta na Ibru i 12. 04. od 15 sati u Mitrovačkom dvoru.

LEGENDA O KOLOVRATU

 

Produkcija: Central Partnership, KIT Film Studio u saradnji saRussian Cinema Fund RUSSIA 1 TV Channel, 2017

Žanr: epska fantazija/Akcija

Režija :Ivan Shurkhovetskiy

 

Izvršni producenti: Dzhanik Fayziev, Rafael Minasbekyan, Pavel Stepanov

Producent: Alexander Bondarev

Scenaristi: Evgeny i Dmitry Rayevsky, Dzhanik Fayziev, Sergey Yudakov

Principal Director: Dzhanik Fayziev

Director of Photography: Maxim Osadchiy

Muzika: Serj Tankian

 

Uloge: Ilya Malakov, Alexander Ilyin Jr., Yuliya Khlynina, Alexey Serebryakov, Timofey Tribuntsev,

Polina Chernyshova, Alexander Tsoi, Igor Savochkin, Andrey Burkovskiy, Vladimir Proskurin, Valeriya Shkirando

Trajanje:117 min.

 

DISTRIBUTER

FAME Solutions
Mišarska 4, 11000 Belgrade, Serbia

 

 

Sredinom XIII veka Rusija je podeljena na provincije koje redom padaju pred naletom Mongola koje predvodi Batu Kan. U strahu od nemilosrdnih hordi, većina ruskih prinčeva prepušta svoju zemlju neprijatelju. Osvajači pustoše i spaljuju gradove, natapajući rusko tle krvlju, sve do trenutka kada mačevalac iz Rjazana, Evpati Kolovrat, ne odluči da im se suprotstavi. Kolovrat predvodi odred od nekoliko stotina hrabrih duša kako bi osvetio svoju ljubljenu, svoj narod i svoj dom. Njegova hrabrost je bila toliko izvanredna da je sam Batu Kan bio impresioniran. Ime legendarnog ratnika je ostalo utisnuto u pamćenju nacije, a njegova herojstva su osvedočena u istorijskim analima.

 

Priča o Kolovratu je inspirisana istorijskim događanjima tokom osvajanja grada Rjazana.

Ratnici Batu Kana su sravnili Rjazan sa zemljom. Predeo starog glavnog grada danas nosi ime Staraja Rjazan (Stari Rjazan). Grad koji je danas nosi ime Rjazan je do 1778. godine bio poznat pod imenom Pereslavl Rjazanski.

 

 • Legenda o Kolovratu je prvi dugometražni film o stanovniku Rjazana, Evpatiju Kolovratu, komandantu vojske koja se borila protiv Mongola 1238. godine.
 • Film je sniman72 dana, od kraja januara do početka maja 2016.Za potrebe filma u Moskvi su izgrađeni specijalni objekti na području fabrike Zil. Veliki deo scena je sniman u tzv. Zelenoj sobi, zbog čega je korišćen jedan od največih zelenih studija u Evropi, površine 4,000 kvadratnih metara. Za vizualne efekte bila je zadužen „Main Road Post“. Tim od 450 profesionalaca iz 16 studija širom Kazahstana, Ukrajine, Belorusije i Indije je sarađivalo u radu na filmu. Osim studija za vizuelne efekte u objektima su se nalazile sala za vežbanje, štale i prostor za jahanje konja. Na snimanju je učestvovalo više od 500 statista.

 

 

Ovo je prva glavna uloga Ilije Malakova (Kolovrat) u dugometražnom ruskom filmu.

 

 

 • Tim od 16 šminkera je svakodnevno radio na stilizovanju maski glavnih glumaca i statista. Jedna od najzahtevnijih maski je svakako bila maska Batu Kana. Glumac Aleksander Tsoi (Batu Kan) je svakog dana provodio sat ipo vremena u šminkernici kako bi otelotvorio lik mongolskog vođe i još sat vremena kako bi opet postao svoj.
 • Valeri Nikulin, umetnik koji je kreirao izgled mongolskih ratnika, je jednim delom bio inspirisan izložbom posvećenoj mongolskoj kulturi koja je postavljena u čuvenom Ermitažu.

.

 • Kako bi sledili priču u skladu sa istorijskim rukopisima, skoro čitava radnja se dešava zimi.
 • Za potrebe filma napravljeno je 300 kostima. Tkanina, krzno i koža su nabavljeni u Indiji, Turskoj, Rusiji, Kini i Mongoliji.Većina vintidž asesora i nakita je kupljena na buvljim pijacama u Indiji i Mongoliji.
 • Kostimografi su svoju inspiraciju pronašli u pravoslavnim ikonoma, starim ruskim arhitektonskim elementima (crkvenim detaljima, rezbarijama i ornamentima), vizantijskim mozaicima, tradicionalnoj kineskoj i mogolskoj nošnji i bojama koje su se koristile u srednjevekovnoj kineskoj kulturi.
 • Oklope vodećih glumaca izradili su braća Juri i Dmitri Sedlovski, beloruski majstori. Celokupkno odelo sa oklopom koje je Kolovrat nosio u filmu bilo je teško 12 kilograma. Oni su takođe iskovali oružje glavnih likova. Veliki broj lakših mačeva, kopalja i lukova je korišćen u obuci glumaca i statista.
 • Pre samog početka snimanja, glavni glumac Ilija Malakov, je polomio desnu ruku na probi u pozorištu. Odbivši da napusti svoju ekipu uz jake lekove vežbao je scene borbi. Ubrzo je morao da se operiše i zahvaljujući vojnom doktoru, koji je sanirao mesto preloma, Ilija je nastavio da snima, koristeći obe ruke u borbama mačevima i izvodeći vratolomije bez pomoći kaskadera.
 • Aleksandar Ilin Jr., (Jinxer), čiji je lik vešti strelac je naučio da se savršeno služi lukom i strelom kako bi se pripremio za ulogu.
 • Svi glavni glumci su trenirali i učili mačevanje nedeljama pre početka snimanja filma.

Tim čuvenih kaskadera « Nomad Stunts »  (Veliki zid, Marko Polo, Viking) je izvodio sve vratolomije mongolskih ratnika. Posebno dresirani konji su korišćeni za neke od najtežih scena.

Originalnu filmsku muziku komponovao je američki kompozitor i muzičar, Seri Tankian, frontmen kultne rok grupe „System of dawn“. Ovo je njegov prvi projekat u ruskoj kinematografiji.

 • Seri je sarađivao sa instrumentalistima narodne muzike koji sviraju balalaiku, zeleiku, rašet i domru kao i sa simfonijskim orkestrom i horom.
 • Rađanje legende

Rafael Minasbekyan, Izvršni producent

Svima su potrebni junaci. Ideja da se napravi Kolovrat je bila savršena prilika da se stvori herojska ikona. Znamo vrlo malo pouzdanih činjenica o tom istorijskom periodu, tako da je postojalo dovoljno prostora za maštu. Legenda o Kolovratu je, naravno više epska fantastika nego pokušaj da se napravi istorijski objektivan film.

Osnovni cilj je bio da se stvori nova vrsta heroja, ne poput neustrašivih i nepobedivih junaka iz stripova, već stvarna osoba koja se nalazi u vrlo komplikovanoj i dramatičnoj životnoj situaciji, koja odlučuje da žrtvuje sebe zarad sebi bliskim osobama.

Zbog toga smo i izabrali Iliju Malakova, mladog i talentovanog glumca koji nije poznat široj publici. Bilo nam je jasno da nećemo moći da otelotvorimo takvog junaka ukoliko izaberemo veoma poznatog glumca.

Kolovrat i njegova braća po oružju nisu razmišljali o heroizmu pre 700 godina kada su se usprotivili mongolskoj ekspanziji, ali jesu postali heroji koji su nam pružili primer koji treba slediti.

Mi uvek pokušavamo da opipamo puls modernog društva. Danas se u Rusiji oseća sve veći patriotizam. Sociološka istraživanja takođe pokazuju da su Rusi sve više zainteresovani za istoriju svoje zemlje i svog naroda. I s obzirom na to da teška ekonomska situacija u Rusiji i društveni šok koji uz to ide otežavaju život, mislim da će naše gledaoce zanimati da vide kako su se drugi borili sa izazovima svog vremena. Ipak, čak i kad ostajemo nemoćni pred silama izvan naše kontrole, ne treba gubiti nadu. Uzimajući sve ove faktore u obzir odlučili smo da je Legenda o Kolovratu film koji trenutno ima najviše odjeka kod gledalaca.

Ilija Malakov, Evpati Kolovrat

Pre prve audicije, koja, u stvari, nije bila audicija, već upoznavanje putem video snimka, nisam se osećao previše samouvereno. Na snimku sam se trudio da govorim iskreno o sebi, ko sam, odakle sam, koju sam školu završio. Nisam imao nikakva posebna očekivanja da nešto može da se izrodi iz toga. Ubrzo posle sam dobio poziv za svoju prvu ozbiljnu audiciju.Dali su mi kostim, stavili su mi bradu i tada sam pomislio: “ Ko zna? Možda i dobijem ulogu”? Onda sam stvarno počeo da se trudim i naporno radio sa režiserom na analizi moje audicije. I kako kažu: “Ostalo je prošlost”.

 

Bio sam na turneji sa svojom pozorišnom trupom. Bili smo u Jekaterinburgu kad sam dobio poziv da treba da dođem na audiciju u Moskvi. Odmah posle večernje predstave sam uhvatio avion i otišao u Moskvu na audiciju. Stavili su mi mnogo šminke, obukli kostim koji je ličio na odelo Mongol Kana, uveli u šator i tražili da odglumim jednu od scena iz filma. Najbolja stvar koju možete poželeti na audiciji je da oglumite scenu kakva je u stvarnosti, a ne da samo pročitate tekst u isto vreme se trudeći da glumite pred kamerama. Čak je i vatra bila prava. Kad se audicija završila, pokušao sam da iz njihovih pogleda saznam šta misle o mom izvođenju i odjednom sam osetio da neću proći, najverovatnije zbog toga što sam bio preumoran. Nakon dva dana su me ponovo zvali i tražili da probamo sa različitim izgledom. Pošto sam stigao, tajno su mi rekli da ću ja najverovatno dobiti ulogu.

Posle toga sam bio spreman da probam još 20 ili 30 različitih izgleda, dok god su želeli da uzmu mene.

Polina Chernyshova, Nastja

Na prvoj audiciji, došli su po mene i Iliju na metro stanicu, tada sam ga prvi put upoznala. I sasvim spontano smo počeli da vežbamo prvu scenu u autu. Do trenutka kada smo počeli da radimo sa režiserom, već smo bili dovoljno samouvereni da smo mogli da improvizujemo i oživimo tekst. Za audiciju su mi zakačili repić od sintetičke kose. Obično je teško naći veštačku kosu koja odgovara boji prave, ali ovog puta se sve savršeno uklopilo. I malo po malo kao da je sve došlo na svoje mesto. I na kraju smo Ilija i ja zajedno prebrodili sve,

 

Ilija Malakov, Evpaty Kolovrat

Tada sam se prvi put našao ispred zelenog ekrana. U početku je bilo teško, bio sam potpuno izgubljen. Moje kolege, režiser i ekipa su mi pomogli da nađem unutrašnju ravnotežu. Prvog dana Aleksej Serebriakov i ja je trebalo da snimimo scenu razgovora na gradskim zidinama. U daljini vidimo kako se ogromna vojska Mongola približava Rjazanu. U stvarnosti smo gledali u plavo bure. Bilo je teško stvoriti pravu vezu, ali sam sebi rekao da sam se već obavezao i da ne smem da delujem kao da želim da odustanem. I onda se u jednom trenutku uključila mašta i mogao sam da vidim sve što bi moj um zamislio.

 

Alexander Tsoi, Batu Kan

Ja sam navikao da radim u pozorištu gde je vrlo oskudna scenografija. Nešto slična situacija je bila i na snimanju Legende o Kolovratu”, gde nije bilo publike i gde ste potpuno okruženi zelenim ekranima u ogromnom “chroma key” hangaru. U početku mi je bilo teško da se naviknem na takve uslove, nije bilo nikakvih povoljnih okolnosti. Obično glumci crpe stimulanse iz živog prostora koji ih okružuje, ali pošto toga ovde nije bilo, sve smo crpeli jedni iz drugih. Srećom svi glumci su bili sjajni, a divni kostimi i šminka su mi pomogli da se uživim i ne razmišljam o nedostatku scenografije.

 

 

Polina Chernyshova, Nastya

Većinu scena sam snimala sa Kolovratom u njegovoj kući koja je bila posebno napravljena za potrebe filma. Skoro da nisam ni morala da radim bilo šta ispred zelenog ekrana, mada iskreno mislim da bi bilo vrlo zanimljivo. Kada snimamo u mestima sa predivnim pejzažima, često mi to odvraća pažnju. Odmah počinjem previše da se trudim da upijam svu tu lepotu, razmišljam o predivnim zvukovima, predivnom pogledu i zapadnem u neko vrstu usiljene ushićenosti. Da biste bili dobar glumac, potrebno je da imate kontrolu nad sobom. Kada glumac glumi ispred zelenog ekrana, mora da upotrebi svoju maštu koja nekad može pružiti veću inspiraciju nego stvarnost.

 

 

Alexander Samokhvalov, vođa tima kaskadera

Da bi mogao da radi sa teškim oružjem i da nosi oklop, glumac mora da ima veliku mišićnu masu, ali u isto vreme mora da bude okretan i spretan kako ne bi došlo do nesreće. Producenti su imali razumevanja za te stvari i dali su nam dovoljno vremena da spremimo glumce. Takođe smo imali veliku opremljenu salu za vežbanje koju smo mogli da koristimo na licu mesta. Nijedan glumac nije imao kaskadera, sve su sami izvodili i samo činjenica da niko nije bio povređen ni tokom snimanja ni tokom treninga govori u prilog njihovom profesionalizmu. Tim kaskadera „Shadow Squad“ je za samo tri meseca uspeo da od glumaca koji nisu znali ni da jašu ni da rukuju oružjem, napravi prave ratnike.

Ilija Malakov, Evpaty Kolovrat

Treniranje za borbene scene je bilo vrlo teško, ali i interesantno. Mislio sam da će biti relativno lako, svaki muškarac može sebe da zamisli kako zamahuje mačem. Ispostavilo sa da nije tako. Čak iako držite plastičnu cev obmotanu penom, ruka počinje da vas boli posle nekoliko sati. A Kolovrat je koristio dva mača! Prestao sam da brojim koliko puta sam se udario u glavu i ostale delove tela. Trenirali smo svaki dan više od mesec dana, a nismo ni prestajali da treniramo pošto je počelo snimanje. Bilo je teško, ali smo postepeno došli do pravog čeličnog mača.Kaskaderi su nas temeljno učili pokrete i zamahe. Od početka snimanja smo se dobro slagali.

 

Alexander Samokhvalov, vođa tima kaskadera

 

Rad sa životinjama je nešto sasvim drugačije. Ne možete da planirate zbog haosa koji može nastati zbog pomeranja rasporeda. Srećom, imali smo veoma dresirane konje koje su koristili i glumci i kaskaderi. Evgeni i ja smo radili zajedno i osmišljavali scene sa konjima i to je bilo pravo uživanje. Konji su bili tako dobro dresirani da su mogli da izvedu bilo šta, čak i pod punom ratnom opremom. Jedna od najtežih scena u filmu je bila kad su glumci morali da prođu kroz snežnu oluju peške vodeći svoje konje. Koristili smo ogromne ventilatore da bismo izazvali oluju , a umesto snega smo koristili penu koja bi ulazila konjima u oči zbog čega su bili uznemireni, ali su ipak uspeli da se izbore sa svim kao pravi profesionalci.

Takođe smo imali veliki broj manjih mongolskih konja koji su dovedeni iz Kazahstana.

 

Ilija Malakov, Evpati Kolovrat

Kad je počelo snimanje filma, prvi put u životu sam se popeo na konja. Sve vreme snimanja sam proveo uz prelepog saputnika Kristala. Ponekad se stidljivo krio iza kamera, ali smo na kraju zajedno uspeli da odradimo dobar posao. Konj je stvarno moćna životinja i bilo je živopisno iskustvo biti u sedlu tako moćne životinje. Tamo gore s mačem u rukama, stvarno možete da se osećate kao heroj.

 

Arman Yahin, CEO of VFX studio

Takođe smo morali da se bavimo i zoologijom, iako smo imali samo jednu životinju. Naš medved je bio veoma poseban lik. Napravili smo ga da bude veliki, ćudljiv i da ima šta da kaže. U početku je bilo debate o tome koliki medved treba da bude. Ja sam mislio da je fantazija važnija od realizma i insistirao sam na ogromnom medvedu. Hteo sam da ima 2, 5 metara kada stane na četiri noge. Producenti i režiser nisu hteli da se slože sa mnom. Ispostavilo se da su zaista postojali toliki medvedi u prirodi, ali su izumrli odavno, tako da nismo mogli da saznamo kako su se stvarno kretali. Gledali smo dokumentarne filmove o medvedima i druge emisije o životinjima. Bilo nam je važno da postoji određena priča vezana za medveda. Zamislili smo ga kao starog, 70-ogodišnjeg ratnog medveda, koji se povukao iz rata, ali je i dalje bio zdrav i spreman za još bitki. Ako se pažljivo zagledate, videćete da je prekriven ožiljcima i da ima kataraktu na jednom oku.

Naš medved je ustvari bio mladić u zelenom odelu i ekipa nije znala kako će medved stvarno izgledati na snimku.

 

Kolovrat: Porodica i svita

 

Ilya Malakov, Evpaty Kolovrat

Polina Černishova je igrala Kolovratovu ženu. Za mene je njen lik otelotvorenje ruske ženstvenosti, ponosna, a u isto vreme ljubazna i brižna žena. Ne znam nikog drugog ko bi savršenije odigrao Polinu. Upoznali smo se na mojoj drugoj audiciji i odmah smo se skapirali. Iako sam je tad prvi put video, imao sam utisak da se znamo godinama.

Julija Khlinina je takođe bila savršena u ulozi Lade.  Ukratko, njen lik podseća Kolovrata na porodične vrednosti i želi da mu pomogne svojom ljubaznošću, dobrotom i toplinom. Pre nego što sam je upoznao, mislio sam da bi Julija mogla da bude jedna od onih nepristupačnih javnih ličnosti, ali se ispostavilo da je sasvim suprotno. Ona je jedna osećajna osoba koja je uvek pružala podršku, baš kao i Lada, lik koji glumi.

Ilija je fantastično odigrao svoju ulogu, ne možemo dovoljno da ga pohvalimo. On je talentovan i vredan mladi glumac koji je uložio celo svoje biće u ulogu i sjajno ovekovečioepskog junaka.

Sukob između Kolovrata i Batu Kana.

Ilya Malakov, Evpaty Kolovrat

U priči o uništenju Rjazana napisano je da su se Batu Kan i Kolovrat međusobno poštovali. U tekstu se navode reči samog Batu Kana o Kolovratu: „ Da je on moj ratnik poverio bih mu svoje srce. U ovim rečima se krije poštovanje koje vitezi gaje jedan prema drugome. To vas sprečava da delite ljude na dobre i loše i zato je važno da je Aleksandar tumačio lik Batu Kana. U stvarnom životu on je iskren i otvoren momak koji poseduje važne muževne kvalitete. U filmu je lik Batu Kana mnogo kompleksniji od običnog filmskog negativca. On ne razmišlja samo o odsećanju glava, već o posledicama svojih dela. On je častan čovek. Zato su u tom pogledu Kolovrat i Batu Kan jednaki likovi.

Legenda nastala na osnovu legende

Dzhanik Fayziev, Producente

Za nas filmadžije, tamne strane naše istorije najviše obećavaju. Ja čvrsto verujem da je nemoguće ispričati priču koja nije ulepšana. Prema izvorima koje smo proučavali niko ne može tačno da tvrdi kolika je bila vojska Batu Kana. Da li ih je bilo 30, 60 ili 90 hiljada? Koliko je bilo konja i katapulta? Mi to ne znamo. Neki misle da je bilo samo 1, 500 vojnika. Pošto nismo ništa mogli zasigurno da tvrdimo, upotrebili smo maštu i zamislili mongolsku hordu koja poput mračnog oblaka prekriva dolinu. Vojnici su bili dobro naoružani i disciplinovani. Istorijska je činjenica da su Mongoli kontrolisali ogromnu teritoriju i da su bili na ivici da osvoje čitav kontinent. I ako su mogli tako dobro da upravljaju svime, mora da su bili izuzetni i organizovani ratnici. Prema tome nismo mnogo preterali kad smo ih predstavili kao moćnu vojnu mašineriju.

Ilya Malakov, Evpaty Kolovrat

Priča o uništenju Rjazana je u suštini epska priča. Ona je već sama po sebi mit. Ona opisuje ljude koji su istorijski postojali, ali ih opisuje kao epske junake i mi smo se trudili da to stalno imamo na umu. Da smo se trudili da napravimo potpuno istinitu istorijsku priču, snimili bismo potpuno drugačiji film. Naravno da smo se trudili da otelotvorimo duh tog vremena kroz dekoraciju, kostime i rekvizite, ali je način razmišljanja i govora junaka prilično savremen. Nikada nismo sebi postavili zadatak da precizno ispričamo priču, jer ne postoje pouzdani istorijski podaci o tome kako se ljudi ponašali i pričali, ali mislim da smo uspeli da prikažemo poteškoće, probleme i težnje ljudi toga vremena sa kojima i danas možemo da se poistovetimo.

Ilya Malakov,Evpaty Kolovrat

Heroj je neko ko može da okupi druge oko svog cilja. To može biti običan čovek ili žena koji se s poteškoćama bore tako što preuzimaju odgovornost ne samo za sopstveni život, već i za život ljudi oko sebe. Neko ko ne bira lak put. Ne zato što je hrabar, ili ima super moći ili želi da uđe uistoriju . Strah je vrlo važna komponenta, jer je ponekad strašno kada želite da uradite pravu stvar. Ne treba kriti strah. Neverovatna volja koju poseduje ruski narod treba da izroni na površinu u takvim trenucima. To je heroizam. U vreme rata vojnici znaju da moraju da se bore do samog kraja da bi zaštitili svoj dom i svoju porodicu.

Zato naš film govori o odgovornosti, o onom trenutku kada vaša odluka može da vam promeni život. Ponekad to može biti samo jedan događaj, jedno delo koja dečaka pretvara u muškarca. Taj trenutak se dešava svakom od nas u životu, kada preuzimate odgovornost za vaše reči i dela i ono što je najvažnije za svoju porodicu, prijatelje i svoju domovinu. Samo se molite Bogu da do tog trenutka ne dođe tokom rata, kao što je to slučaj kod mog lika.

Alexander Tsoi, Batu Kan

Naš film je priča o snazi karaktera koji se može naći u svim ljudima u svim epohama. Batu Kan je svestan svoje snage i moći. Kolovrat takođe uči da razume i veruje u snagu svog duha. Kada se konačno sukobe, prepoznaju tu snagu jedan u drugome iako pripadaju različitim narodima. Mislim da je ovo vrlo humana priča. Nijedan lik nije crno-beli; oni su impulsivni i strastveni i imaju svoje slabosti sa kojima ljudi mogu da se poistovete.

Legenda o Kolovratu je film o ljubavi, ljubavi prema porodici, prema domovini, Bogu i prijateljima. Film nam pokazuje da uz ljubav možete postati najveći ratnik.

Kad nađete ljubav, ne prestajete da se plašite, ali strah prestaje da utiče na vasa dela. Tako se rađaju heroji, a ovaj film upravo o tome govori.

 

 

Слични садржај