Home Митровачки фестивал културе Вечерас у 20:00, у Косовској Митровици почеће 28. Митровачки фестивал културе

Вечерас у 20:00, у Косовској Митровици почеће 28. Митровачки фестивал културе

by admin

Концертом Народног оркестра РТС-а, извођача народне и етно музике Славка Бањца и Данице Крстић, вечерас у 20ч, у Косовској Митровици почеће 28. Митровачки фестивал културе.

У наредних шест дана, под окриљем фестивала, у Косовској Митровици ће бити одржане традиционалне манифестације – Ликовна колонија Младен Поповић, песнички сусрети Александар Аца Деспотовић и фолклорни сабор који ће окупити мноштво културно – уметничких друштава из земље и региона.

ВД директора Културног центра „Драгица Жарковић“ Милан Михајловић изразио је задовољство што се једна овако масовна културна манифестација организује у Косовској Митровици уочи најважнијег дана за српски род – Видовдана.

„То је оно што ће надам се, остати традиција и на даље, и што је велика радост за све нас. Надамо се да ћемо и након овог фестивала успети да, мноштвом догађаја, оплеменимо не само Косовску Митровицу, већ све истинске поклонике праве уметности“ истакао је ВД дитректор КЦ „Драгица Жарковић“ који је традиционално организатор ове велике културно – уметничке светковине, а која је претходних 27 година организована под именом „Сабор културног стваралаштва Србије“.

Михајловић је најавио и ликовну колнију „Младен Поповић“ у којој ће ове године учествовати 20 сликара, а која ће свечано почети са радом сутра у 12ч у Митровачком двору. Селектор овогодишње колоније је уметник из Звечана Часлав Милисављевић.

У оквиру фестивала, у среду 22. јуна, у порти храма Светог Димитрија у Косовској Митровици биће одржани песнички сусрети „Александар Аца Деспотовић“ у којима ће се овдашњој публици предтавити тридесетак песника.

Поред вечерашњег концерта, којим ће цела прича почети, у оквиру фестивала ће бити одржан још један концерт. Реч је о музичко – поетском програму који ће бити одржан у четвртак, 23. јуна у Митровачком двору, где ће наступити пијаниста Никола Рацков и вокални солисти Снежана Берић (Екстра Нена) и Оливер Њего. У програму ће учествоивати и песници.

Последња два дана манифестације, резервисана су за фолклорно стваралаштво Србије и региона, када ће на бини код Споменика кнезу Лазарау, бити изведени најпре ревијални – 25. јуна, а потом и такмичарски програм фествала – 26. јуна.

„У суботу 25. јуна, предвиђен је дефиле културно – уметничких друштава кроз град, у 17ч , од храма светог Дуимитрија улицама нашег града до Споменика кнезу Лазару, где ће у 19ч бити одржан ревијални концерт свих КУД-ова са Косова и Метохије, са гостима који ће учествовати на фестивалу“ рекао је Никола Милошевић, председник КУД-а „Косовски божур“ из Косовске Митровице и члан организационог тима фестивала.

Најавио је и да ће друге вечери Сабора фолклора, 26. јуна, бити одржан такмичарски део програма.

„Учешће ће узети сва друштва из Србије и Црне Горе који буду на фестивалу, а те вечери у ревијалном делу, наступиће два овдашња културно – уметничка друштва, и велика нам је ћаст да најавимо да ћемо бити домаћини Националном ансамблу „Венац“ кољи ће наступити на овом концерту“ рекао је Милошевић.

Исте вечери, наступиће и певачка група „Рашанке“.

Програм фестивала затвара се исте вечери, проглашењем победника фолклорне секције и уручењем повеља, награда и захвалница.

Покровитељ 28. Митровачког фестивала културе је Привремени орган Општине Косовска Митровица. Председник ове локалне самоуправе Александар Спирић рекао је да је Привремени орган за организацију фестивала издвојио 2,5 милиона динара, те да је идеална прилика да Митровица покаже свима шта све имамо и шта све умемо.

„Косовска Митровица ових дана отвара врата љубитељима културе, да покажемо и искажемо нашу одважност и приврженост очувању нешег идентитета на Косову и Метохији. Позивамо грађане да узму пуно учешће, да покажемо да јединствено и сложно чувамо оно што је највредније, а то су наш град и наше име“ поручио је Спирић.

Прослављајући и дочекујући Видовдан на овај начин, ми показујемо решеност да останемо на својим вековним огњиштима, поручио је Спирић и позвао грађане да дођу и уживају у богатом програму фестивала, али и Видовданском мото скупу, који ће 25. јуна такође бити одржан у Косовској Митровици, а чију је организацију такође помогао Привремени орган Општине Косовска Митровица.

У оквиру ове манифестације, биће одржан концерт рок групе “Кербер”.

извор: http://radiomitrovicasever.com

Слични садржај