Home Најаве [30.maja] Tri sekunde za večnost

[30.maja] Tri sekunde za večnost

by admin

Posle Beograda, među prvim gradovima, Kosovska Mitrovica ce videti

FILM  “TRI SEKUDNE  ZA  VECNOST”

Kulturni centar “Dragica Zarkovic” organizuje projekciju filma “Tri sekunde  za  vecnost”  30.maja od  18 i 20 sati u Mitrovackom  dvoru. Prodaja ulaznica po ceni do  250 dinara  bice u basti restorana “Kazablanka”  28.,29. i 30. od  10 do 15 sati, i  30.05.  od 15  do 20 u Mitrovackom dvoru.

Film “Tri sekunde za večnost”, zvanično  najgledaniji ruski film ikada, od četvrtka, 10. maja nalazi se na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji. Inače, na zvaničnoj listi gledanosti filmova u Rusiji, svih vremena, nalazi na drugom mestu, odmah iza Avatara, Film “Tri sekunde za večnost”, u kom su skoro svi glumci i profesionalni košarkaši, baziran je na memoarima legendarnog košarkaša Sergeja Belova, a fokusiran je na legendarni košarkaški finalni meč između ekipa Amerike i Sovjetskog Saveza, koji je do tog finala, svaki put gubio upravo od Amerikanaca.

Reditelj filma, Anton Megerdičev, istakao je da od ranog detinjstva sluša o tom legendarnom meču.
Otac mi je sa takvim oduševljenjem i žarom pričao o tim čuvenim sekundama koje su promenile sve. Vremenom sam shvatio da mi je ta priča ceo život u glavi. Dugo sam istraživao, gledao snimke, i to je zaista jedan od najznačajnijih momenata u istoriji sporta i nešto što je moralo biti ispričano. Zaista neverovatna priča”, rekao je reditelj filma.

Film “Tri sekunde za večnost” predstavlja priču o pobedi koja je promenila tok istorije, priču o pobedi ljudskog duha, cele nacije. Film prati legendarnog košarkaškog trenera koji je uradio
nemoguće. Imao je želju da sovjetski nacionalni tim postane najbolji na svetu, i uspeo je u tome. Prvo je ubedio tim da je najbolji, a potom i ceo svet. Film je baziran na stvarnim događajima iz 1972. koji su se odigrali tokom Olimpijskih igara u Minhenu, kada je u sred Hladnog rata ruska reprezentacija u borbi sa Amerikancima osvojila titulu.
“U početku mi se nije dopala ideja o filmu, jer nisam imao predstavu kako to žele da prikažu. Međutim, nakon čitanja scenarija, shvatio sam da film podržava taj ljudski aspekt, prikazuje tadašnje vreme , ali i psihologiju momaka koji su igrali tada i učinili svoju zemlju ponosnom. Pošto sam bio pozvan da učestvujem u snimanju, nakon mojih saveta kako da razumeju i prikažu neke elemente knjige na kojoj je baziran film, i kada sam lično video kako ide snimanje, shvatio sam da rade nešto veoma dobro i važno. To je film za sve, film o košarci, ali i o životu. To je priča koja će inspirisati roditelje da usmere svoju decu ka sportu,” rekao je Ivan Edeško, šampion iz 1972.godine.

Слични садржај