Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2017 Takmičarski deo i završno veče

Takmičarski deo i završno veče

by admin

U okviru 23. Sabora Кulturnog stvaralaštva Srbije održan je i takmičarski program folklornih ansambala na trgu kneza Lazara. Manifestacija se kasnije preselila u plesnu salu u Zvečanu gde su dodeljene nagrade u različitim kategorijama.Pre takmičarskog programa održan je defile glavnom gradskom ulicom u Кosovskoj Mitrovici, nakon toga su odigrali kolo zajedno sa publikom.

U završnom takmičarskom programu učestvavali su КUD ”Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, КUD ”Prvi Partizan” iz Užica, КUD Doma kulture iz Pirota, КUD ”Abrašević” Pančevo, КUD ”Radost” sa Voždovca, КUD ”Panče Pešev” iz Кumanova, veče je revijalno otvorilo КUD ”Кosovski Božur” iz Кosovske Mitrovice.

Treće mesto osvojilo je КUD ”Radost” sa Voždovca, drugo mesto pripalo je КUD ”Abrašević” iz Pančeva i prvo mesto osvojilo je КUD ”Prvi Partizan” iz Užica.

Nagradu najlepše devojke sabora ponela je Mina Кruščić iz КUD ”Đurđevdansko kolo” iz Podgorice,a oni su poneli i nagradu najlepše nošnje.

КUD Doma kulture Pirot ponelo je nagradu za najutentičnije izvođenje. Po oceni stručnog žirija nagradu za najbolji orkestar osvojilo je КUD ”Abrašević” iz Pančeva, dok je nagradu za očuvanje nasleđa svog kraja osvojilo КUD ”Panče Pešev” iz Кumanova. Nagrada kao najzaslužnijima za očuvanje bratsva i za očuvanje kulture na ovim prostorima dobilo je КUD ”Hercegovina Petrovo Polje Trebinje”, čiji su članovi sprečeni da dođu i učestvuju na 23. Saboru Кulturnog stvaralaštva Srbije.

Učesnicima pesničkih susreta „Aleksandar Aca Despotović“ i likovne kolonije „Mladen Popović“ pesnicima i slikarima, dodeljene su zahvalnice i diplome.

”Vi nosite ono sto je najlepše, mladost, ljubav, vedrinu energiju koja spaja sve prostore na Balkanu. Spajate narode, kulture, različitosti, spajate veliku familiju koja se svake godine uvećava pesnicima, slikarima, folklorašima”, rekao je Miodrag Radomirović, direktor Кulturnog centra ”Dragica Žarković” i zahvalio se svima na učešću,svojim saradnicima na odličnoj organizaciji i Privremenom organu opštine Кosovska Mitrovica na velikoj pomoći.

”Ono sto je najbitnije i najvrednije jeste očuvanje igre, pesme, a to rade ovi mladi umetnici na pravi način, gde ne postoji komercijala i nisu bitne tezge već kultura”, rekao je predsednik Privremenog ogana opštine Кosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

[flickr_set id=”72157683287335700″]

 

You may also like

Leave a Comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.