Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2018 Sa konferencije za novinare povodom 24. Sabora

Sa konferencije za novinare povodom 24. Sabora

by admin

Danas u 11 satu u sali opštine Kosovska Mitrovica održana je konferencija za novinare povodom 24. Sabora kulturnog stvralaštva Srbije koji se održava od 17. do 24. juna u Kosovskoj Mitrovici. Organizator je Kulturni centar ”Dragica Žarković” a generalni poktovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Prisutnima su se obratili direktor Kulturnog centra ”Dragica Žarković” Miodrag Radomirović i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

”Posebnost ovog sabora se ogleda u šarenolikosti sadržaja, mi smo tu podržimo sve aktivnosti koje kulturni centar i druge ustanove kulture organizuju i Kosovska Mitrovica će pokazati da je grad otvorenih vrata, srca i središte okupljanja svih Srba sa područja KiM, ne samo kao administrativni centar, već kao središte važnih kulturnih dešavanja i da možemo parirati većim centrima u Srbiji”, rekao je Spirić.

Direktor Kulturnog centra ”Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je rekao da je zadatak sabora da očuva srpsku kulturnu baštinu, a time ulaze u program Strategije razvoja kulture Srbije koji se bavi očuvanjem srpske kulturne baštine na KiM.

Sabor će okupiti oko 500 učesnika, a ove godine sabor će dobiti nove učesnike- dva nova pesnika, slikarke Spomenku Petrović iz Pančeva i Biseniju Tereščenko iz Beograda kao i kulturno umetničko društvo iz Bugarske ”Horo”.

”Sabor se ove godine održava po 24. put, bilo je teško i naporno organizovati u ambijentu u kom se nalazimo, pre svega mislim na prostorne i tehničke problema ali uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica uz veliki trud i rad kolektiva mi uspevamo da uradimo ono što je naš osnovni zadatak”, rekao je Radomirović.

U okviru 24. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije biće održana likovna i vajarska kolonija ”Mladen Popović” od 17. do 24. juna, zatim slede pesnički susreti ”Aleksandar Aca Despotović” od 22. do 24. juna, Sabor folkora sa defileima i koncertima od 22. do 24. juna i veče narodne muzike koje je zakazano za 20. jun gde će svoj koncert održati Marinko i Marko Rokvić sa gostima.

Jedan deo likovne kolonije biće realizovan u prostorijama OŠ ”Sveti Sava” a drugi deo na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici gde će umetnici stvarati na otvorenom, a najtalentovaniji učenici osnovnih škola će imati priliku da uče od slikara.

Radomirović je dodao da od ove godine uvode i Dečiju koloniju ali i bioskop na otvorenom i prikazivanje ruskog filma ”Led” ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući.

24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije počinje u ponedeljak 18. juna u 12 časova otvaranjem likovne i vajarske kolonije ”Mladen Popović” u sali Mitrovačkog dvora u Kosovskoj Mitrovici, a u programu će učestvovati deca iz PU ”Danica Jaramaz”, učenici osnovnih škola, recitatori, pesnici, zavičajni pisci, učenici muzičke škole ”Miodrag Vasiljević” i mnogi drugi.

Слични садржај