Home ПрограмиPredavanja Reportaža – “Od Svetog Save do Patrijarha Pavla…”

Reportaža – “Od Svetog Save do Patrijarha Pavla…”

by admin

U ponedeljak 24. februara u 19 časova održano je predavanje istoričara Dejana Ristića na temu “Od Svetog Save do Patrijarha Pavla , osamsto godina autokefalije i neprekinute molitve”, u sali Mitrovačkog dvora. Posetioci su bila zainteresovani i aktivno su se uključivali u predavanje postavljajući pitanja istoričaru za sve nedoumice koje su imali na ovu temu. U programu su učestvovali i članovi crkvenog hora “Branislav Nušić”. Organizator je Кulturni centar “Dragica Žarković” u saradnji sa Crkvenom opštinom Кosovska Mitrovica. Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Кosovska Mitrovica.


Direktor Кulturnog centra Miodrag Radomirović izrazio je veliko zadovoljstvo što su uspeli da jedno ovakvo predavanje koje se tiče istorije, kulture i našeg indentiteta imaju priliku da čuju i građani Кosovske Mitrovice.


“Ovo je jedinstvena prilika da se ovoliko podataka čuje kada je srpska istorija u pitanju, a upravo je očuvanje srpske istorije i kulturne baštine na КiM naš osnovni cilj, predstavlja deo programa Кulturnog centra kada je u pitanju godišnji program rada i uklapa se u Strategiju razvoja kulture republike Srbije”, istakao je Radomirović.
Istoričar Dejan Ristić istakao je da nije prvi put u Кosovskoj Mitrovici, zadovoljan je kako je predavanje proteklo, a posebno je naglasio koliko su mu pitanja publike dragocena.


“Moj svaki dolazak na КiM je vrlo emotivan, ovde se upija istinsko rodoljublje i plemenitost koji naš živalj na КiM nosi već vekovima i to je način kada se vratite u svoj rodni grad da što više zadržite te energije”, istako je Ristić.
Nakon predavanja u Mitrovačkom dvoru, odmah sutradan 25. februara predavanje su imali priliku da čuju mališani OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Branko Radičević” kao i srednjoškolci mitrovačke Gimanzije. Predavanje o ikonopisanju je takođe održano u ovim škola, a isto je držao diplomirani slikar konzervator Strahinja Đorđević.


“Svaki odlazak među mlade pokazuje nam koliko mi talentovane, darovite dece imamo kojima treba omogućiti da stiču što više znanja”, istakao je Ristić.


“Mi smo zemlja ikonografije i ikone i posebna mi je čast što sam imao priliku da održim čas učenicima na tu temu, jako je važno da se mladim naraštajima govori o kulturnoj baštini koja se identitetski vezuje za pravoslavlje”, istakao je Strahinja Đorđević.

Слични садржај