Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2017 Otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” počeo 23. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

Otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” počeo 23. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

by admin

23. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije počeo je u ponedeljak u 20 časova otvaranjem likovne kolonije ”Mladen Popović” u Mitrovačkom dvoru. Sabor je svečano otvorio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je izrazio zadovoljstvo što svake godine ovoliki broj umetnika iz Srbije i zemalja regiona poseti Kosovsku Mitrovicu i to sve zahvaljujući Saboru Kulturnog stvaralaštva Srbije koji predstavlja najveću kulturnu manifestaciju u Kosovskoj Mitrovici.

”Ovaj festival ima dve jako važne uloge, jedna je da promoviše mladost, kulturu, a ono što je najvažnije da sačuva jezik, običaje i našu postojanost na Kosovu i Metohiji”, rekao je Spirić.

Direktor Kulturnog centra ”Dragica Žarković”Miodrag Radomirović rekao je da je ovo jedan od najvećih festivala u regionu.

”Učesnici dolaze u Kosovsku Mitrovicu sa nama se druže, sa nama stvaraju, ali kada odu poklone nam svoje srce i svoje umetničke fotografije”, dodao je Radomirović.

Svi prisutni su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu u kom su učestvovali mališani iz hora OŠ ”Sveti Sava”, KUD ”Kosovski Božur”, ali i mnogi drugi.

Ljubitelji će moći da uživaju u bogatom programu sabora koji se održava od 12. do 19. juna u Kosovskoj Mitrovici.

 

***

 

Dvadesettreći po redu  Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije zvanično je započeo večeras otvaranjem  likovne kolonije “Mladen Popović”.

Likovna kolonija“Mladen Popović”  ove godine je okupila je 14 umetnika iz Srbije, regiona I grada domaćina Kosovske Mitrovice.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović  istakao  je da je  Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici  uz vidovdanske svečanosti u Gračanici jedan od najvećih festivala na KiM.

“Nadam se da ćemo u narednih sedam dana svi uživati u onome što će nam priuštiti naši gosti – likovni umetnici, pesnici, članovi folklornih ansambala koji će doći, otvorićemo I šetalište sa brojim programima. Bićemo u prilici svi da uživamo u svemu onome što smo za ovaj Sabor pripremili” – rekao je Radomirović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  istakao je da je Kosovska Mitrovica kako administrativni tako I kulturni centar, posebno kada je u pitanju očuvanje kulture, tradicije I običaja.

“Ovaj festival ima dve jako važne uloge, jedna od njih je da promoviše mladost, kulturu I lepotu našeg grada I ono što je najvažnije – da očuva jezik, običaje I našu postojanost na prostoru KiM. Kada je u pitanju ovaj Sabor, znamo da će naši dragi prijatelji stvoriti vredna dela kao I do sada I u danima festivala dajemo im punu podršku I otvaramo svoje srce jer oni to zaslužuju” – podvukao je Spirić.

U kulturno – umetničkom delu programa učestvovali su hor OŠ “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice I najmlađi članovi KUD “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice.

Sabor će I ove godine  do 19.juna okupiti   likovne i vajarske umetnike, ikonopisce, pesnike, muzičare, vokalne soliste i folklorne ansamble iz naše zemlje,  Republike Srpske ,Crne Gore i Makedonije.

Pored likovne i vajarske kolonija „Mladen Popović“,u okviru ove kulturne manifestacije jedinstvene u regionu kao i svake godine biće održan trodnevni Festival foklora revijalnog i takmičarskog karaktera na kome će  učestvovati  9 folklornih ansambala i pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ .

-U  četvrtak,15.juna od 20h na Trgu Kneza Lazara u centru Kosovske Mitrovice  biće održan humanitarni koncert narodne muzike na kome će nastupiti Merima Njegomir i Čeda Marković u pratnji Narodnog orkestra RTS pod vođstvom Časlava Ljubenovića.

Za vreme trajanja Sabora,  Mitrovčane  i sve goste našeg grada očekuju  defile KUD-ova,  izbor  najlepše nošnje i takmičarski program.

Izložba  slika i umetničkih amaterskih fotografija biće  otvorena u Galeriji Fakulteta umetnosti u  utorak,13.juna od 20h, a koju će narednog dana građani biti u prilici da pogledaju na  gradskom šetalištu.

-Za  subotu, 17.jun programom je predviđeno veče starogradske muzike i poezije “Korzo peva” uz narodne orkestre ansambala učesnika Sabora koji će se rasporediti duž šetališta.

-U subotu, 17.juna od 20h  biće održano književno veče, promocija Zbornika 22.Sabora i okrugli sto.

-U petak, 16.juna počinje Sabor folklora. Revijalni koncert biće održan  na Trgu  Kneza Lazara od 20 časova,  gde će takođe nastupiti I pesnici, čime će ujedno biti otvoreni I pesnički susreti  “Aleksandar Aca Despotović”.

Početak takmičarskog programa u okviru Sabora folklore zakazan je za nedelju, 18.jun od 20h na Trgu Kneza Lazara, gde će svaki ansambl nastupiti  sa po jednom koreografijom.

Tradicionalno,  na završnoj večeri  u Plesnoj sali Radničkog doma u Zvečanu u nedelju od 23h biće dodeljene diplome, zahvalnice, priznanja i pobednička saborska zastava koju će poneti  najbolji folklorni ansambl po oceni stručnog žirija.

-U nedelju, 18.juna od 12h je otvaranje izložbe radova Likovne kolonije „Mladen Popović“  u sali Društvene ishrane, a potom i na Trgu Kneza Lazara.

Učesnici likovne kolonije “Mladen Popović”su Siniša Krunić- Kele (Vršac), Miki Penkov (Niš), Jovo Pantović (Priboj), Zora Kamber (Bela Crkva), Todor Živaljević (Podgorica), Đorđe Marinković (Pirot), Milinko Ristović (Raška Draganići), Snežana Jakovljević (Kruševac), Suzana Pavlović (Niš), Milovan Krčmar (Raška), Ivana Marjanović (Leposavić), Danijela Lazarević (Kosovska Mitrovica), Blažo Ilić (Zvečan) I Tomislav Trifić (Kosovska Mitrovica).

Učesnici 23.Sabora folklore su KUD “Hercegovina” – Petrovo Polje Trebinje, KUD “Đurđevdansko kolo” – Podgorica, KUD “Radost”– Voždovac, KUD “Prvi Partizan” – Užice, KUD Doma kulture – Pirot, KUD “Abrašević” – Pančevo, KUD “Panče Pešev” – Kumanovo , KUD “Abrašević” – Prilužje I KUD” Kosovski božur” – Kosovska Mitrovica.

Učesnici pesničkih susreta  „Aleksandar Aca Despotović“   (od 16.do 19.juna) su Ilijana Ilić – Kovin, Lara Dorin – Obrenovac, Veselin Vujović Vivet – Podgorica, Radoslav Stojanović – Priština, Stojan Jamina – Beograd, Todor Živaljević – Podgorica, Slobodan Čurović – Podgorica, Milena Marković – Gornji Milanovac, Blagoje Savić – Gnjilane, Draško Vulević – Podgorica, Borče Panov – Radoviš, Rada Gala – Bela Crkva, Vidosava Arsenijević – Leposavić, Milan Mihajlović, Miomir Jovanović, Nenad Radenković Jero, Biljana Novaković,  Miodrag Radomirović I Milija Sekulović.

Organizator 23. Sabora  kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar  “Dragica Žarković”,  pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio kontakt plus

 

[flickr_set id=”72157682125345594″]

 

Слични садржај