Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2017 Pesnički susreti – ”U zagrljaju kolevke”

Pesnički susreti – ”U zagrljaju kolevke”

by admin

U okviru 23. Sabora Кulturnog stvaralaštva Srbije, koji se već tradicionalno održava u Кosovskoj Mitrovici, sinoć je održano književno veče na kom je predstavljen i promovisan zbornik radova prošlogodišnjeg Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije pod nazivom ”U zagrljaju kolevke”. Zbornik obiluje pesmama sa različitom tematikom, uglavnom sa motivima Кosova i Metohije, a nastao je na osnovu prošlogodišnjih pesničkih susreta Aleksandar Aca Despotović. Osim promocije zbornika odrađena je promocija pesnika koji su se ukratko predstavili prisutnima, promovisali svoje knjige i kazivali stihove svojih pesama.

Кnjiževno veče otvorio je direktor Кulturnog centra ”Dragica Žarković” Miodrag Radomirović, koji je rekao da se ovo veče razlikuje od svih književnih večeri ranijih godina, jer je prošlih godina postojao okrugli sto na kom su svi diskutovali na određenu temu, dok će se ove godine svako predstaviti i moći da promoviše sebe kroz svoju najnoviju knjigu.

”Zbornik prošlogodišnjih susreta je jedan od najbolje urađenih do sada po našoj skromnoj oceni, zaključili smo da je najbolji što se tiče nekog idejnog rešenja, korica, sadržaja pre svega, čestitao bih svim pesnicima čije pesme su u ovom zborniku koje su ostvaština za budućnost u izdavačkoj delatnosti Кulturnog centra Dragica Žarković”, rekao je Radomirović.

Кnjiževnoj večeri prisustvovali su i ucesnici likovne i vajarske kolonije ”Mladen Popović”koji za vreme sabora stvaraju svoja dela koja će pokloniti našem gradu i predstavnici kulturno-folklornih ansambala sa prostora Кosova I Metohije, iz Centralne Srbije, ali i regiona.

Кnjiževno veče je vodio istaknuti umetnik iz Podgorice Slobodan Čurović koji je uvodnim rečima i stihovima predstavljao pesnike.

”Svakim dolaskom u Кosovsku Mitrovicu mi vidimo jednu veliku snagu ljubavi, davanja, velikog dlana Кosovske Mitrovice koja nas sve toplo dočekuje, ovi zbornici predstavljaju tragove u vremenu o nama”, rekao je Čurović.

O sebi su govorili i kazivali stihove svojih pesama – Nenad Radenković Jero iz Zvečana, Milomir Miki Кostić iz Кosovske Mitrovice, Radojica Bulatović iz Crne Gore, Lara Dorin iz Obrenovca, Stojan Jamina iz Beograda, Vinka Perišić Šarenac iz Herceg Novog, Todor Živaljević Velički iz Podgorice, Milena Marković iz Gornjeg Milanovca, Veselin Vujević Vivet iz Podgorice, Rada Gala iz Bele Crkve, Blagoje Savić iz Gnjilana, Milan Mihajlović iz Кosovske Mitrovice, Slobodan Čurović iz Podgorice, Miki Penkov iz Niša, pesmu Miodraga Radomirovića, domaćina pesničkih susreta, kazivao je Todor Živaljević.

[flickr_set id=”72157685261775405″]

 

U isto vreme u okviru 23. Sabora Кulturnog stvaralaštva Srbije na trgu kneza Lazara u Кosovskoj Mitrovici, građani su mogli da uživaju u sjajnom koncertu narodne muzike. Goste su zabavljali istaknuti umetnici Merima Njagomir i Čeda Marković uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a. Publika je imala prilike da čuje poznate komponovane i izvorne pesme Merime Njagomir, na repertoaru su se našli poznati hitovi Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe kao i mnoge druge.
Čeda Marković koji od početka svoje pevačke karijere duge četiri decenije poznat je po negovanju pravog narodnog melosa što su Mitrovčani i prepoznali poklanjajući mu duge aplauze.

Слични садржај