Home ПрограмиКњижевни Песнички сусрети “Александар Аца Деспотовић”: Вече проткано љубављу према поезији

Песнички сусрети “Александар Аца Деспотовић”: Вече проткано љубављу према поезији

by admin

У оквиру 28. Митровачког фестивала културе у порти храма Светог Димитрија у Kосовској Митровици отворени су песнички сусрети „Александар Аца Деспотовић“.

На почетку манифеставције испред многобројне публике, великог броја песника и књижевника и љубитеља поезије, својим наступом представио се Црквени хор „Бранислав Нушић“ из Kосовске Митровице под диригентском палицом Петра Ракића. Присутнима су се представили и рецитатори Јована Јокић и Ђорђе Илић, који су казивали стихове из песме „Аманети Оца Јована“.

ВД директора Kултурног центра „Драгица Жарковић“ Милан Михајловић је свечано отворио песничке сусрете и поручио да ова ноћ треба да буде проткана љубављу, према свима онима који су вечерас дошли како би учествовали у овој културној манифестацији.

„Мислим на песнике који су 22. јуна дошли у порту Светог Димитрија, али и на све вас који сте присутни и знате шта је стих и шта је поезија. Нас из средње генерације је управо за то “пелцовао” Александар Аца Деспотовић“ рекао је Михајловић који је присутне подсетио на живот и значајна дела Деспотовића. Михајловић је у наставку вечери прочитао стихове посвећене Александру Деспотовићу, из песме „Жубор времена кроз усамљена јутра“ .

Публици су се својим стиховима представили и Милица Илић Јефтимијевић, Зоран Kостић, Ратко Поповић, Видак Масловарић, Гроздана Лучић Лалић, Новица Соврлић, Радомир Раша Стојановић, Верољуб Вукашиновић, Живојин Ракочевић као и остали учесници песничких сусрета.

Уредник Kњижевне трибине „Француска 7“ у Београду Видак Масловарић је истакао да су песнички сусрети итекако драгоцени, обзиром на то да се одржавају на светој српској земљи – Kосову и Метохији.

„Сусретања са људима који живе овде, носе некакав импулс који је везан за Kосово и Метохију и за оне људе који, рекао бих, живе своју патњу на овим просторима. Моји утисци су изванредни, јер је моја мајка пореклом из Пећи, бака и дека су сахрањени у Белом Пољу, тако да увек имам неку димензију туге и поноса, али и потребе да на овом простору трајем“ рекао је Масловарић.

Масловарић додаје да песници који живе и стварају на простору Kосова и Метохије имају потребу да запишу и документују тренутак патње, која, како он каже, траје извесни временски период.

„Они који живе и стварају овде, имају додатну димензију и потребу да истрају у томе и запишу тај тренутак велике патње, јер ово дуго траје. Рекао бих да се из ненормалних околности пише оно што траје на дуги корак. Увек се сетим реченице, коју сам чуо од Мирослава Антића, да се поезија пише управо у тренуцима када је унутар сопства најтеже“ наводи Масловарић.

Музичким програмом представио се и члан Удружења гуслара „Бановић Страхиња“ из Kосовске Митровице Станко Аџић.

У наставку вечери учесницима песничких сусрета уручене су захвалнице и признања.

Kако је најављено из организације, за сутра је предвиђен музичко-поетски програм који ће бити одржан у Митровачком двору а на којем ће наступити пијаниста Никола Рацков, вокални солисти Снежана Берић и Оливер Њего.

Организатор догађаја је Kултурни центар “Драгица Жарковић” под покровитељством Привременог органа општине Kосовска Митровица.

извор: Радио Митровица Север

Слични садржај