Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2018 Otvoren 24. SABOR [foto]

Otvoren 24. SABOR [foto]

by admin

24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije počeo je danas u Kosovskoj Mitrovici otvaranjem likovne i vajarske kolonije “Mladen Popović” u sali Mitrovačkog dvora. Organizator ove manifestacije je Kulturni centar “Dragica Žarković” a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. I ove godine sabor je okupio preko 500 učesnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Bugarske. 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije se održava od 18. do 25. juna u Kosovskoj Mitrovici, koji će obuhvatiti likovnu i vajarsku koloniju “Mladen Popović”, pesničke susrete “Aleksandar Aca Despotović”, koncert Marinka i Marka Rokvića, Sabor folklora i još mnogo toga. Organizatori su za ovu godinu najavili i nešto novo, umetnici će stvarati na otvorenom na Trgu kneza Lazara, bioskop na otvorenom, dečiju likovnu koloniju i još puno toga ukoliko vremenski uslovi budu odgovarajući.

Prisutnima se obratio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je rekao da je Kosovska Mitrovica grad otvorenog srca i otvorenih vrata što će se pokazati u narednom periodu i naglasio da ovo nije bilo kakva manifestacija već veoma bitna za celokupno kulturno stvaralaštvo Srbije.

“Kroz ovo stvaralaštvo iskazujemo našu postojanost, put sa kog ne smemo skrenuti i put koji je jedini ispravan a to je veza sa državom Srbijom, ova manifestacija simbolizuje Kosovsku Mitrovicu iz perioda pre 1999. godine odakle su velika imena poznata i priznata u celom svetu”, dodao je Spirić.

Prisutnima se obratio i direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović koji je rekao da svim svojim snagama nastoji da očuva kulturu, identitet srpskog naroda, korene srpstva na ovim prostorima a to je ujedno i osnovni zadatak Kulturnog centra kome je ta uloga poverena.

“Hvala umetnicima koji su došli i onima koji su naši dokazani prijatelji, mi ćemo biti dobri domaćini bar ćemo se potruditi a vi kao naši dragi sugrađani budite sa nama gde god se programi odvijaju”, rekao je Radomirović obraćajući se prisutnima.

Selektor likovne kolonije Mladen Popović profesor Tomislav Trifić je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja umetnika, učesnika sabora, i očekivanje da će ovaj saziv kolonije stvoriti još bolja i kvalitetnija dela.

Kulturni centar “Dragica Žarković” je ovom prilikom pripremio i prigodni kultuno-umetnički program, na sceni su nastupili pevačka grupa crkvenog hora “Branislav Nušić”, plesna grupa PU “Danica Jaramaz”, učesnici recitatorske smotre “Pesniče naroda mog”, hor OŠ “Sveti Sava”, talenti muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, KUD “Kosovski božur” sa pevačkom grupom.

 

[flickr_set id=”72157692438277630″]

You may also like

Leave a Comment