Home ManifestacijeDani kulture Kosovske mitrovice u Srbiji i Republici Srpskoj Održani Dani kulture Kosovke Mitrovice u Beogradu

Održani Dani kulture Kosovke Mitrovice u Beogradu

by admin

Kulturni centar Dragica Zarkovic  je  od  12. do  14. decembra  organizovao Dane kulture Kosovke Mitrovice u Beogradu. Pokrovitelj ove vema vazne i uspesne manifestacije je bio Privremeni organ Opstine Kosovska Mitrovica.

Prve veceri postavljena je izlozba slika I ikona  sa  20.likovne kolonije Mladen Popovic u okviru  20.Sabora kulturnog stvaralastva  Srbije,a potom su kulturni poslenici Kosovske Mitrovice bili gosti  KUD-a  Radost iz MZ Rakovica u opstini Vozdovac.

Drugog dana u prepunoj sali  hotela Admiral  u Beogradu  kulturni poslenici Kosovske Mitrovice predstavili su se  muiltilmedijalnim programom,koji je zapoceo  stihovima Aleksandre Barovic,a potom su na gitari  svoje  umece predstavili  Stefan Milenkovic,  svrseni ucenik Muzicke skole Miodrag Vasiljevic i Vuk Dzokovic iz Beograda.

Publika je sa posebnom  paznjom  pratila, a potom i velikim aplauzom pozdravila  video prezentaciju  Zivot iza  zice  novinara Zorana Vlaskovica,koji je autenticnim kazivanjem i statistickim argumentima uz video snimke  predstavio golgotgu srpskog naroda na Kosmetu od  1999.godine do danas.

U sredisnjem  delu programa  bila je  kraca prica o staroj Mitrovci i podsecanje kroz video materijal na njena velika dostignuca i znacajne ljude  u svim oblastima kroz  knjigu Miodraga Radomirovica Kod starog bunara.

Potom je KUD Kosovski bozur/prva postava/  ozveo  ighre  iz  juzne i istocne Srbije,a  kao gosti nastupili su  clanovi Kud Ripanj  sa  vlaskim igrama.Katarina Sulkic i narodni ortkestar  pd upravom Slobodana Nikolica  odusevili su publiku kosovskim pesmama,a sve je  na najlepsi nacin zacinio nastup veterana,podrzanih od  nekoliko  mladjih igraca ,koji su igrama iz Vranja podigli publiku na noge i izazvali  cuveni bis.Gosti programa bili su clanovi Udruzenja Licana u Beogradu,ciji su predstavnici imali svoje numere kao i Gordabna Zalad,supruga bivseg golmana Partizana Radeta  Zalada  prezentaciom njene knjige o Golom  Otoku  i dirljivim  kazivanjem o Kosmetu i njenim osecanjima prema srpskoj kolevci.

 

Vece je zavsrseno  druzenjem.Programu su prisustvovali perdstavnici bratskih opstina Vozdovac i Pancevo  i donatori koji su proteklih godina mnogo pomogli u  obnovi garderobe i tehnike  KUD-a  Kosovski bozur i Kulturnog centra Dragica Zarkovic ali i u organizaciji programa i gostovanja.Bio je ovo jedan od najuspesnijih programa u okviru manifestacije Dani kulture Kosovske Mitrovice u Srbiji i Republici Srpskoj.

 

  • Dani kulture Kosovske Mitrovice u Beogradu

[flickr_set id=”72157647470709284″]

Слични садржај