Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2018 Očuvanje srpskog identiteta i korena

Očuvanje srpskog identiteta i korena

by admin

Otvaranjem likovne kolonije Mladen Popović u ponedeljak je u Kosovskoj Mitrovici otvoren 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije koji će narednih nedelju dana biti stecište poznatih umetnika, pesnika i poslenika kulture iz naše zemlje i regiona.

Mitrovčani će biti u prilici da vide dela koja umetnici stvaraju, a biće to i prilika da se mladi talenti ogledaju u likovnoj umetnosti. Bogat program predviđa i održavanje pesničke večeri Aleksandar Aca Despotović, promovinje Zbornika 23. Sabora, a planirani su i brojni drugi sadržaji.

– Cilj nam je da na ovim prostorima očuvamo srpsku kulturu, identitet srpskog naroda i korene srpstva – rekao je na otvaranju direktor Kulturnog centra Dragica Žarković, Miodrag Radomirović. On je dodao da je Kulturnom centru povereno da očuva srpsku kulturu na ovim prostorima, a da im u tome, obezbeđivanjem neophodnih sredstava i druge pomoći nesebično pomaže Privremeni organa Opštine Kosovska Mitrovica.

On je ocenio da je dokaz da su na pravom putu i to što će Sabor dogodine slaviti jubilej, 25 godina jedne od najvećih kulturnih manifestacija u našoj državi.

– Koloniju na šetalištu organizovaćemo svaki dan, animiraćemo decu da rade sa umetnicima, a od vremenskih prilika će zavisiti da li ćemo moći da organizujemo manifestacije “korzo peva i bioskop na otvorenom” – rekao je Radomirović i uz čestitke reprezentativcima Srbije u fudbalu dodao da će defile i revijalni koncert KUD-a, koji je prvobitno bio planiran za petak uveče, biti pomeren zbog utakmice Srbija- Švajcarska, koju će gledati ceo grad i učesnici Sabora, a koncer će biti održan u subotu 23.juna.

– Bićemo uz našu državu i uz naše momke, jer nam je to obaveza i kada je kultura u pitanju – rekao je Radomirović.

Predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić obećao je da će, kao i do sadadržava biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

– Mi smo odlučni i istrajni da ovde ostanemo a naša postojanost ogleda se u očuvanju jezika i dela koje će umetnici ovde stvarati narednih dana – rekao je Spirić.

Sabor organizuje Kulturni centra Dragica Žarković, a pokrovitelj je Privremeni organ Opštine Kosovske Mitrovice koji je za ovu manifestaciju izdvojio 2,5 miliona dinara. Sabor okuplja oko 500 učesnika iz Srbije , Crne Gore, Republike Srpske i Bugarske.

izvor: Novosti.rs

You may also like

Leave a Comment