Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2016 [FOTO] Književno veče 22. SABORA

[FOTO] Književno veče 22. SABORA

by admin

U okviru 22. Sabora kulturnog stvaralastva Srbije, koji se vec tradicionalno odrzava u Kosovskoj Mitrovici, sinoc je odrzano knjizevno vece na kom je predstavljen I promovisan zbornik radova “Zemlja bozurova”- sjajna zbirka poezije, u kojoj je napisano 30 pesama, koje su nastale na proslogodisnjim pesnickim susretima “Aleksandar Aca Despotovic”. Tematika koja preovladava u zborniku  su motivi  Kosova I Metohije.

Osim promocije zbornika, za okruglim stolom obradjena je tema “Kosovo I Metohija u savremenoj srpskoj knjizevnosti”, gde su istaknuti umetnici sa prostora Kosova I Metohije, iz centralne Srbije I regiona imali sjajnu diskusiju.

Knjizevno vece je otvorio Drasko Vulovic, istaknuti umetnik iz Crne Gore, koji je sve prisutne pozdravio sa recenicom “Pomaze Bog!”, istakavsi tom prilikom  da je ovo 22. Sabor I da je tesko napraviti 22 koraka, a tek koliko je tesko dvateset I drugu godinu za redom  odrzati  ovu kulturnu manifestaciju.

Na samom pocetku obratio se I direktor Kulturnog centra “Dragica Zarkovic”, oraginizator 22. Sabora kulturnog stvaralastva Srbije, gospodin Miodrag Radomirovic I istako da mu je zadovoljstvo  sto je ovo vece zapoceo Drasko Vulovic, koji  nije bio ucesnik dva sabora , ali je do sada puno doprineo pesniskim suretima sve ove godine  I istakao kvalitete besednistva  gospodina Vulovica.

“Imam I snage I znanja ali imam I prijatelje oko sebe ,  veliku podrsku u mojim kolegama iz Kulturnog centra” Dragica Zarkovic” koji je organizator  ovog najveceg festiva Vidovdanskog na prostoru Kosova I Metohije, imam podrsku KUD ” Kosovski Bozur” , veliku podrsku onih bez kojih I ovaj grad ne bi mogao da opstane , bez kojih nijedan segment zivota ne bi mogao  da bude takav kakav jeste, opstina Kosovska Mitrovica, lokalna samouprava I privremeni organ”, istakao je gospodin Radomirovic.

Za okruglim stolom su sedeli ucesnici  likovne I vajarske kolonije “Mladen Popovic”, pesnici koji su nastupali u okviru 22. Pesnickih susreta “Aleksandar Aca Despotovic”, ali I predtavnici kulturno-folklornih ansambla sa prostora Kosova I Metohije,iz Centralne Srbije ali I regiona.

Tokom veceri, svaki umetnik je promovisao  svoje zbirke pesama, kazivao svoje vidjenje najvece kulturne manifestacije u ovom gradu , a svi prisutni su imali priliku da uzivaju u stihovima pesama mnogih  pesnika.

Osim diskusije na temu “Kosovo I Metohija u savremenoj srpskoj knjizevnosti”, gospodin Radomirovic je prezentovao svoju zbirku pesama”Noćas dok Ibar snu gleda u dlan”.

“Ova zbirka je nastavak priče o staroj Mitrovici, koja je moja najinspirativnija i nepresušna tema. U knjizi glavni likovi su ne ljudi, već objekti pomoću kojih sam na neobičan način oživeo staru Mitrovicu” rekao je Miodrag Radomirović.

Na kazivanje prvih stihova gospodina Radomirovica, culi su se uzdasi zadovoljstva I ovom prilikom je gospodin Radomirovic dobio sjajne kritike svojih kolega.

 

[flickr_set id=”72157669961820605″]

Слични садржај