Home Истакнуто Izveštaj o radu 2015-te

Izveštaj o radu 2015-te

by admin

IZVEŠTAJ O RADU KULTURNOG CENTRA* DRAGICA ŽARKOVIĆ*
ZA PERIOD 1.01.2015.-31.12.2015.

– Kulturni centar *Dragica Žarković* je u protekloj 2015. godini ostvario planirane ciljeve i zadatke u skladu sa predviđenim programom i sa raspoloživim sredstvima,prostornim, tehničkim i ostalim uslovima rada. O tome govore podaci o broju realizovanih programa, broju posetilaca, ocenama publike i stručnjaka i realnoj potrošnji sredstava, u odnosu na nivo kvaliteta ponuđenih i realizovanih programa.
U 2015. Godini Kulturni centar *Dragica Žarković* je realizovao 50 programa koje je pratilo oko 20.000 posetilaca u kojima je učestvovalo oko 2.500 učesnika-kulturnih poslenika iz grada i gostiju iz uže Srbije, Republike Srpske, Crne Gore,Makedonije…

Pregled realizovanih programa:

januar 2015.

Predviđeni tardiconalni program Svetosavski bal, ove godine nije realizovan jer ga je organizovo Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

mart 2015.
2.03.2015. -Književno veče Milisava Savića na temu „Dolina srpskih kraljeva“ u sali Društvene ishrane.U programu je učestvovalo 5 književnh stvaralaca i kritičara,a program je pratilo oko 50 ljubitelja pisane reči.
27.03.2015.-Pozorišna predstava *PREVARANTI* /u glavnim ulogama Ljiljana Blagojević,Kalina Kovačević,Sonja Knežević i Milorad Mandić Manda
Predstava je održana u Domu kulture u Zvečanu.Prisustvovalo je oko 300 ljubitelja pozorišne umetnosti.
30.03.2015.-Projekcija filma „GORČILO“-u režiji Milana Kradžića.Projekciji su prisustvovali i glumci Mima Karadžić,Petar Strugar i Čurović.Dve projekcije pratilo je oko 1000 gledalaca.

april 2015.

6.i 7.04.2015.-Projekcija filma „NIČIJEN DETE“ u Domu kulture u Zvečanu u režiji Vuka Ršumovića. Projekciji su prisustvovali i glumci Denis Murić .Četiri projekcije pratilo je oko 2000 gledalaca.
8.04.2105. -Završna svečanost povodom „Uskršnje nedelje“ u holu OŠ „Branko Radičević“,uz dodelu nagrada najuspešnijim učenicima u oblasti knjižvnog stvaralaštva.Učestvovalo je oko 100 učenika, uz prisustvo roditelja i nastavnika .

30.04.2015. -Kabare Milenka Pavlova održan je u Mitrovačkom dovoru .Kabareu je prisutvovalo oko 250 gledalaca.

maj 2015.

20.05.2015- Pozorišna predstava „Zlatni lančić od bižuterije“ u Mitrovačkom dvoru. Dve predstave pratilo je oko 500 gledalaca.
jun 2015.
21.Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije od 15.06.2015. do 21.06.2015. godine
– U junu mesecu, tačnije od 15.06.2015. do 21.06.2015. godine organizovali smo veoma uspešno 21.Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije. Ova manifestacija međunarodnog karaktera je pokazala sav svoj kvalitet, vrhunski domet u oblasti više kulturnih pravaca, od likovne umetnosti, književnosti, muzičkog izraza do folklora i tradicionalnog pristupa etnologiji, srpskoj kulturi i istoriji
Od najvažniji sadržaja izdvjamo:
– Likovnu i vajarsku koloniju *Mladen Popović*.Broj učesnika 29-
iz Pirota, Beograda, Vršaca, Niša, Bele Crkve, Ljiga, Zvečana, Zubin Potoka…
-Književne susrete *Aleksandar Aca Despotović*
Učestvovalo je 10 književnika iz Obrenovaca, Gornjeg Milanovaca, Beograda, Podgorice, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavišća…
– Trodnevni festival folklora, koji je pratilo preko 5.000 posetilaca.
Učestvovalo je 10 ansambala sa oko 300 članova iz Kraljeva, Kruševca,Čačka, Trebinja, Pogdorice, Ohrida, Leposavića, Zubinog Potoka, Voždovca, Kosovske Mitrovice.
U tri dana programa održana su dva kocerta na trgu *Šumadija*visokog umetničkog kvaliteta po oceni stručnog žirija, poseta manastirima, i završno veče u Plesnoj sali u Zvečanu,i kao poseban pečat defile ulicama Kosovske Mitrovice. U ovom programu Sabora angažovano je oko 100 vodiča i članova organizacije.
– Okrugli sto i promocija knjige Lare Dorin „KANDELABRI“ u restoranu Mreža. Broj učesnika 100
Književno veče-promocija knjige „Zemljani petao“ Nenada Radenkovića Jera u restoranu Mreža.Ovaj program pratilo je oko 80 ljubitelja pisane reči.
-Koncert na bini kod Tehniče škole Radiše Uroševića sa gostima.Program je pratilo 1000 gledalaca.
U junu mesecu je sprovedena akcija „Školama u pohode“-prikupljanje radova i priprema za štampanje četvrte zbirke učenika srednjih škola.

oktobar-novembar 2015.

Mitrovdanski salon kulture
1.Otvaranje izložbe ikona i duhovno veče u Hramu Svetog Dimitrija
2.Otvaranje izložbe ikona i slika u OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Branko Radičević“
3.Otvaranje putujuće izložbe slika u OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Branko Radičević“
5.Promocija knjige Nikole Pačariza „Planinke“ u OŠ „Branko Radićević“
6.Izložba slika i promocija knjige Srđana Košanina „Prelomljeni bosiljak“ u Galeriji „Akvarijus“
U ovim programima učestvovalo je oko 50 kulturnih poslenika,a pratilo ih je oko 200 posetilaca.

decembar 2015.

-Premijera filma „Smrdljiva bajka“ u Domu kulture u Zvečanu sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi-posetilaca 400
-Novogodšnja dečja predstava „Novogodišnja zavrzlama“ sa Nemanjom Janjićem u glavnoj ulozi-posetilaca 220
-Štampanje zbirke pesama i proznih radova „Molim za reč“ učenika srednjih škola u okviru akcije Školama u pohode

U ovom periodu Planom i programom rada za 2015. godinu predviđeni su i sledeći programi koji nisu realizovani iz različitih razloga:
1.Predviđeni tradiconalni program Svetosavski bal, ove godine nije realizovan jer ga je organizovao Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

2.Dani kulture Kosovske Mitrovice u Srbiji i Republici Srpskoj-nisu realizovani u martu,maju i septembru mesecu uzbog nedostatka sredstava,kao i programi ,uskršnji koncert,mjuzikl i balet.

Kulturni centra je bio primoran da nekoliko kvalitetnih programa odbije, zbog nedostatka sredstava i odgovarajućeg prostora.
Napominjemo da je finansijski plan za 2015.godinu rebalansom budžeta smanjen za skoro 50 posto, što je znatno otežalo realizaciju predviđenih programa, ali smo, ipak, sopstvenim snagama i pravilnom raspodelom sredstava uspeli da realizujemo navedene programe.
NAPOMENA: Rad u ovom periodu bio je opterećen nepovoljnim uslovima, bez adekvatnog prostora i tehničke opreme, smanjenjem budžeta…I dalje su nam kancelarije u Bošnjačkoj mahali, programske aktivnosti smo izvodili u sali u Društvene ishrane, Mitrovačkom dvoru, Domu kulture u Zvečanu,škiolskim prostorima…Zato izgradnju funkcionalnog objekta Kulturnog centra smatramo prioritetima za naredni period, očekujući podršku lokalne samopurave i šire društvene zajednice.
Program je realizovan uz podršku i pomoć privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.Ovaj Izveštaj je usvojio Upravni odbor Kulturnog centra Dragica Žarković na svojoj sednici 30.12.2015. godine,uz ocenu da je program odlično realizvan, da je ovo bila još jedna veoma uspešna godina u kojoj je Kulturni centar potvrdio svoj kvalitet,profesionalizam,stručnost i velike sposobnosti u oprganizaciji kulturnih programa različitog sadržaja, od lokalnog do saveznog i međunarodnog karaktera za sve uzraste.Očekivanja su da će u naredna godina biti još uspešnija.Kulturni centar svim građanima,svim svojim poštovaocima i poslovnim prijateljima,svim kulturnim poslenicima želi srećan Božić i Novu 2016. godinu.
28.12.2015. Kulturni centar*Dragica Žarković* – Kosovska Mitrovica, direktor Miodrag Radomirović

Слични садржај