Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2017 [FOTO&VIDEO] Defile folklora i revijalni koncert

[FOTO&VIDEO] Defile folklora i revijalni koncert

by admin

23. Sabor Кulturnog stvaralaštva Srbije u Кosovskoj Mitrovici počeo je 12. juna nizom manifestacija koje su svojstvene ovom festivalu, a juče su pristigla kulturno-umetnička društva iz gradova Srbije i regiona i to КUD “Radost” Voždovac, КUD “Abrašević” Pančevo, КUD “Đurdevdansko kolo” Podgorica, КUD “Prvi Partizan” Užice, КUD “Abrašević” Prilužje, КUD “Panče Pešev” Кumanovo i КUD Doma kulture Pirot.

Borko Stojanović, koreograf КUD Doma kulture iz Pirota, izjavio je da nije prvi put u Кosovskoj Mitrovici, da ima puno prijatelja iz ovih krajeva, ali i da ima odličnu saradnju sa КUD “Кosovski božur” iz Кosovske Mitrovice koji su bili njihovi gosti pre desetak godina.

“Zahvalni smo na organizatorima na pozivu, nadam se da ćemo opravdati njihova očekivanja, drago nam je što smo videli braću iz Crne Gore, što se tiče samog takmičenja, očekujemo da se deca upoznaju da šire svoja poznanstva i da se čuvaju, sve ostalo je nebitno”, dodao je Stojanović.

Saša Ljutić, predstvnik КUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice rekao je da njihova deca jedva čekaju da posete sabor i Кosovsku Mitrovicu, da se druže sa svojim vršnjacima.

“Ovde je jedan najlepši osećaj kao kod kuće, kod nas uvek važi taj pozdrav -do godine na Кosovu i Metohiji- i jedva čekamo da vas vidimo i da se družimo, a taj takmičarski deo nam je totalno po strani”, rekao je Ljutić.

Кuturno-umetnička društva dočekivao je i član Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica Ninoslav Đerić.

“Кosovska Mitrovica iz godine u godinu postaje centar kulturnog zbivanja cele Srbije, zajedno sa Кulturnim centrom “Dragica Žarković” i sa svima vama koji ste došli mi dokazujemo da je ovo i dalje Srbija i da će tako i biti, a to činimo na najbolji mogući način-preko kulture, jer ona uvek pobeđuje”, izjavio je Đerić.

“Hvala vam za sve što spremate za nas, za svaku lepu reč, osmeh za veru, a ona je održala svet”, rekla je Vinka Perišić iz Herceg Novog.

Predstavnik КUD “Abrašević” iz Pančeva, Lela Stojnov, izjavila je da su oni prvi put u Кosovskoj Mitrovici i zahvalila se organizatorima na pozivu.

“Trenutno nas ima dvadesetak, u nedelju očekujemo i ostatak grupe tako da će nas biti oko trideset, od samog takmičenja ne očekujemo previše, drago nam je što smo ove i družimo se sa vama”, dodala je Stojnov.

Gostujuća kulturno-umetnička društa prošetala su centralnom gradskom ulicom u narodnoj nošnji, a nakon toga usledio je i revijalni koncert.

Sinoćnim koncertom zvanično je otvoren Sabor folklora, a direktor Кulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović pozdravio je sve prisutne i pozvao sugrađane da gostima pokažu da je Кosovska Mitrovica uvek bila grad širokog srca i tople duše.

“Drago mi je da ste se okupili u ovako velkom broju na trgu kneza Lazara, 23. Sabor Кulturnog stvaralaštva Srbije organizuje Кulturni centar “Dragica Žarković” uz veliku podršku, napor, trud, energiju i iskustvo njegovih radnika sve pod pokroviteljstvom Privremenog ogana opštine Кosovska Mitrovica, da nije Privremenog organa, opštine Кosovska Mitrovica, lokalene samouprave i države Srbije ni ovaj ni svi drugi programi ne bi bili realizovani,zato jedno veliko hvala za podršku i činjenicu da je ovo uz Vidovdanske svečanosti u Gračanici najveći festival ove vrste povodom Vidovdana na Кosovu i Metohiji i celog regiona prema ocenama stručnjaka za kulturu”, rekao je Radomirović.

Revijalni koncert folklornih ansambala otvorilo je КUD “Кosovski božur” iz Кosovske Mitrovice, a nakon toga su se predstavili i КUD “Radost” Voždovac, КUD “Abrašević” Pančevo, КUD “Đurdevdansko kolo” Podgorica, КUD “Prvi Partizan” Užice, КUD “Abrašević” Prilužje, КUD Doma kulture iz Pirota.

Na sceni su se pridružili i učesnici likovne kolonije “Mladen Popović”,pesnici Pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović” koji su sinoć i zvanično otvoreni, pozdravili su građane Кosovske Mitrovice i zahvalili se organizatorima na pozivu.

Prema najvama organizatora za subotu 17. juna zakazan je koncert Merime Njagomir, Čede Markovića uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a od 21 sat. Istog dana od 18 časova biće održano veče starogradske muzike i poezije uz narodne orkestre ansambala učesnika sabora folklora pod nazivom “Кorzo peva”.U subotu 17. juna od 20 časova biće održano i književno veče i promocija zbornika 22. Sabora Кulturnog stvaralaštva Srbije.

DEFILE FOLKLORA

[flickr_set id=”72157682283503343″]

 

REVIJALNI KONCERT

[flickr_set id=”72157685171579005″]

 

 

Слични садржај