Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2019 25. Sabor – Konferencija za medije

25. Sabor – Konferencija za medije

by admin

14.06.2019 је у Косовској Митровици одржана конференција за новинаре поводом 25. Сабора културног ствралаштва Србије који ће бити одржан од 16. до 24. јуна. Медијима су се обратили директор Културног центра ”Драгица Жарковић” Миодраг Радомировић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

”Косовска Митровица је увек била окренута правим вредностима које доприносе нашем идентитету, љубав према нашој земљи видљива је сваке године у јуну месецу на улицама нашег града што се огледа у игри, песми и великом броју учесника из земље и региона”, истакао је Александар Спирић.

 Спирић је додао да сабор има вишеструко значење а пре свега да окупи, сабере и поспеши младост и да је наш пут трајнији и нераскидив са државом Србијом.

Организатор 25. Сабора културног ствралаштва Србије је Културни центар ”Драгица Жарковић”, а главни покровитељ Привремени орган општине Косовска Митровица, за ову манифестацију која ће угостити око 300 учесника уложено је 2,5 милиона динара.

Директор Културног центра ”Драгица Жарковић”, Миодраг Радомировић се на самом почетку захвалио председнику Спирићу и привременом органу што су у ово тешко време смогли снаге и одвојили време, новац  и труд да помогну организацији сабора који је веома значајан за очување културне баштине на простору КиМ.

”Сабор има своје устаљене програмске целине, ове године обележавамо и јубилеј, 45 година од првог сабора који је организован далеке 1974. године. Настала је пауза због свих ратних збивања на нашим просторима и након 16 година паузе ми смо организовали наставак традиције обележавања сабора”, истакао је Радомировић.

Од 16. до 24. јуна грађани Косовске Митровице имаће прилику да уживају у ликовној колонији ”Младен Поповић”, биће одржани и песнички сусрети ”Александар Аца Деспотовић”, ликовна колонија на отвореном, дечија ликовна колонија, у плану је да се укључе и млади песници и рецитатори из основних школа, ревијални и такмичарски концерти културно-уметничких друштава и још много других програма.

У оквиру 25. Сабора културног стваралаштва Србије биће представљена и монографија ”45 година Сабора културе” и документарни филм који хронолошки показује рад и успех културног центра за протеклих 45 година.

Отварање сабора биће одржано у понедељак 17. јуна у 11 сати у Митровачком двору.

Слични садржај