Home ManifestacijeSabor kulturnog stvaralaštva SrbijeSabor - 2016 22. SABOR – najava

22. SABOR – najava

by admin
U Severnoj Mitrovici sutra počinje 22. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

KOSOVSKA MITROVICA, 11. juna 2016. (Beta) – Tradicionalni Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, 22. po redu, od sutra pa do 20. juna u Kosovskoj Mitrovici okupiće oko 300 učesnika iz regiona.

Ova tradicionalna kulturna manifestacija, posvećena Vidovdanu je jedina ove vrste na Kosovu i Metohiji koja je usled ratnih sukoba bila prekinuta a uspešno je obnovljena pre šest godina.

Pod pokroviteljstvom Privremenog organa Kosovska Mitrovica organizator Sabora je Kulturni centar “Dragica Žarković” koji bez prostorija već 17 godina uspešno radi, dovijajući se na sve načine i zahvaljujući organizacionim sposobnostima.

Direktor KC “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović rekao je da je sabor “jedan od najznačajnijih programa na prostoru Kosova i Metohije, posvećen očuvanju identiteta srpskog naroda”.

“Posvećen je Vidovdanu zbog čega je naša odgovornost i zadatak da mladim generacijama predamo na čuvanje srpsko kulturno i duhovno stvaralaštvo, kroz jezik, pesmu, igru, reč”, dodao je Radomirović.

Predsednik Privremenog organa opštine Aleksandar Spirić naglasio je da je “Kosovska Mitrovica grad koji ima da ponudi kvalitetne kulturološke, istorijske i umetničke sadržaje, a posebno grad koji se ističe gostoprimstvom, zbog čega mu se svi oni koji jednom dodju vraćaju”.

“Verujemo da ćemo uspeti i ove godine da budemo, pre svega, dobri domaćini i ugostimo učesnike Sabora. Ohrabruje činjenica da će Kosovska Mitrovica i dalje biti nosilac kulturnih dešavanja na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Spirić.

22. Sabor kulturnog stvralaštva Srbije počinje 13. juna, otvaranjem likovne i vajarske kolonije koja nosi ime istaknutog slikara Mladena Popovića. Likovna kolonija će biti završena u nedelju, 19. juna izložbom radova 12 slikara iz regiona nastalih na koloniji.

Trodnevni pesnički susreti 22. po redu, koji nose naziv po još jednom osnivaču Sabora, “Aleksandar Aca Despotović”, svečano počinju 17. juna. Učestvovaće 18 pesnika iz regiona. Pored mnogobrojnih celodnevnih programa i druženja biće promovisan Zbornik 21. pesničkih susreta.

Poseban dogadjaj je Sabor folklore, koji će započeti defileom učesnika u narodnim nošnjama, tradicionalnom muzikom i pesmom glavnom, Ulicom kralja Petra Prvog, nakon koga sledi revijalni koncert.

Tokom trodnevnog Sabora folklora (17-20. juna) koji je i takmičarskog karaktera, sedam kulturno umetničkih društava iz Trebinja, Podgorice, Kumanova, Priboja, Beograda, Kraljeva i Kruševca, boriće se za Saborsku zastavu koju će u trajno vlasništvo poneti pobednik.

Završno veče 22. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije biće održano 19. juna, koncertom i Revijom nošnji, na kojoj će učestvovati par iz svakog KUD-a, kao i izborom najlepše devojke Sabora.

Slike sa konferencije:

[flickr_set id=”72157669701423115″]

Слични садржај