Posle Beograda, među prvim gradovima, Kosovska Mitrovica ce videti

FILM  „TRI SEKUDNE  ZA  VECNOST“

Kulturni centar „Dragica Zarkovic“ organizuje projekciju filma „Tri sekunde  za  vecnost“  30.maja od  18 i 20 sati u Mitrovackom  dvoru. Prodaja ulaznica po ceni do  250 dinara  bice u basti restorana „Kazablanka“  28.,29. i 30. od  10 do 15 sati, i  30.05.  od 15  do 20 u Mitrovackom dvoru.

Film “Tri sekunde za večnost”, zvanično  najgledaniji ruski film ikada, od četvrtka, 10. maja nalazi se na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji. Inače, na zvaničnoj listi gledanosti filmova u Rusiji, svih vremena, nalazi na drugom mestu, odmah iza Avatara, Film “Tri sekunde za večnost”, u kom su skoro svi glumci i profesionalni košarkaši, baziran je na memoarima legendarnog košarkaša Sergeja Belova, a fokusiran je na legendarni košarkaški finalni meč između ekipa Amerike i Sovjetskog Saveza, koji je do tog finala, svaki put gubio upravo od Amerikanaca.

Reditelj filma, Anton Megerdičev, istakao je da od ranog detinjstva sluša o tom legendarnom meču.
Otac mi je sa takvim oduševljenjem i žarom pričao o tim čuvenim sekundama koje su promenile sve. Vremenom sam shvatio da mi je ta priča ceo život u glavi. Dugo sam istraživao, gledao snimke, i to je zaista jedan od najznačajnijih momenata u istoriji sporta i nešto što je moralo biti ispričano. Zaista neverovatna priča”, rekao je reditelj filma.

Film “Tri sekunde za večnost” predstavlja priču o pobedi koja je promenila tok istorije, priču o pobedi ljudskog duha, cele nacije. Film prati legendarnog košarkaškog trenera koji je uradio
nemoguće. Imao je želju da sovjetski nacionalni tim postane najbolji na svetu, i uspeo je u tome. Prvo je ubedio tim da je najbolji, a potom i ceo svet. Film je baziran na stvarnim događajima iz 1972. koji su se odigrali tokom Olimpijskih igara u Minhenu, kada je u sred Hladnog rata ruska reprezentacija u borbi sa Amerikancima osvojila titulu.
“U početku mi se nije dopala ideja o filmu, jer nisam imao predstavu kako to žele da prikažu. Međutim, nakon čitanja scenarija, shvatio sam da film podržava taj ljudski aspekt, prikazuje tadašnje vreme , ali i psihologiju momaka koji su igrali tada i učinili svoju zemlju ponosnom. Pošto sam bio pozvan da učestvujem u snimanju, nakon mojih saveta kako da razumeju i prikažu neke elemente knjige na kojoj je baziran film, i kada sam lično video kako ide snimanje, shvatio sam da rade nešto veoma dobro i važno. To je film za sve, film o košarci, ali i o životu. To je priča koja će inspirisati roditelje da usmere svoju decu ka sportu,” rekao je Ivan Edeško, šampion iz 1972.godine.